Δήλωση: προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δήλωση: προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η Ευρώπη του 21ου αιώνα έχει χρέος απέναντι στην ιστορία της να τη διαφυλάξει και να μην υποπέσει στα ίδια λάθη του παρελθόντος. Η ψήφιση νόμων και μέτρων καταστολής κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και της ιδεολογίας τους το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να τροφοδοτήσει φαινόμενα φανατισμού και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων και φόβου. Η ιστορία έχει δείξει -και μάλιστα η ίδια η ιστορία των χωρών όπου μεσουρανούσε ο κομμουνισμός- ότι ο τρόμος, η καταδίκη ιδεολογιών και ο διωγμός πολιτικών προσώπων υπό αυτή την μορφή μόνο τραγικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα μπορεί να έχει.
Εκφράζω, λοιπόν, όπως και στο παρελθόν με την αντίθεσή μου στην ψήφιση του αντικομμουνιστικού μνημονίου με τίτλο «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων» από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την συμπαράστασή μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Θεωρώ πως θα πρέπει από την πλευρά της Ε.Ε. να εξετασθούν περαιτέρω οι παράγοντες που οδηγούν κάποιες χώρες στην λήψη αυτών των μέτρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα ακραία αυτά μέτρα κατά των κομμουνιστικών κομμάτων λαμβάνονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, χώρες που βίωσαν για πολλά χρόνια τον κομμουνισμό.
Η διαφύλαξη και προάσπιση του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου είναι χρέος όλων μας. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Βολταίρου «σε μια δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να διαφωνώ με αυτά που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να τα υποστηρίζεις».

Θεόδωρος Καράογλου